Trend Hannover Messe: flexibel en modulair

26 apr 2023 | Trend Hannover Messe: flexibel en modulair

De laatste ontwikkelingen op het gebied van industriële technologie zijn er te zien. Vele hectaren vol bedrijven laten op de Hannover Messe zien waartoe ze in staat zijn. En dat is niet gering. Expert Smart Industry Anno Cazemier over de trends.

Veel van wat nu op de grootste industriebeurs ter wereld nieuw wordt gepresenteerd, kom je over een jaar of vijf in fabrieken tegen. De trends van nu zijn het normaal van straks, zogezegd. En wat al die bedrijven uit de hele wereld laten zien, is voor het grootste deel nu al gewoon te koop. Wie bezig is zijn fabriek slimmer te maken, moet even goed opletten.

,,Alles op de Hannover Messe ademt dezelfde boodschap uit: met technologie en techniek is alles mogelijk’’, vertelt Cazemier. Zelf ontwierp hij al verschillende smart factories voor grote merken. Ook staat hij met adviesbureau Langhout & Cazemier bedrijven bij die bezig zijn met een ‘verslimmingsslag’.

Op de beurs valt hem een aantal dingen op. ,,Je ziet dat techbedrijven inzetten op modulair en flexibel. Dat is een trend die al langer zichtbaar is, maar die zet zich duidelijk voort.’’ Dat heeft alles te maken met de inrichting van de fabriek van de toekomst. Daarin moeten snel en eenvoudig productielijnen en logistieke bewegingen kunnen worden aangepast aan veranderende bedrijfssituaties.

Futuristisch, maar marktrijp

Modulair dus. Opvallend veel wereldspelers zijn er druk mee. Beckhoff – een toonaangevende leverancier van industriële besturingen – voert het ver door. Een robotarm is razendsnel klikklak in en uit elkaar te halen en aan te passen. Veel meer grote jongens in de business zijn er druk mee. ,,Dit is een blijvende ontwikkeling. Door onderdelen van een productielijn modulair te maken, kun je jouw voortbrengingsproces snel aanpassen als dat nodig is. Ook bedrijven als Philips Drachten werken hier aan: stel dat een bepaald type scheerapparaat uit productie gaat, dan wil je snel jouw assemblagelijn kunnen aanpassen op een nieuw model.’’ Modulair betekent ook schaalbaar. Met een eigen 5G-netwerk kun je eenvoudig opschalen door het toevoegen van extra nodes als jouw dataverkeer groeit.

Voor flexibiliteit geldt iets soortgelijks. Zelfrijdende, zichzelf aansturende systemen die gezamenlijk een productie-unit vormen. Het ziet er futuristisch uit, maar het draait gewoon op de Messe. ,,Dit hele systeem is niet voor veel fabrieken weggelegd, maar onderdelen ervan wel. Dat een rijdende robot zelf weet wanneer nieuw materiaal uit het magazijn moet komen, het vervolgens ophaalt en aflevert, dat is geweldig. Dat bestond al, maar het moment dat meer fabrieken zoiets hebben, komt steeds dichterbij. De systemen worden steeds beter, ook in het afstemmen op verschillende omstandigheden.’’

Dat flexibele zit ook in kleinere dingen. Robots die niet meer vastzitten in een kooi aan een lijn, maar vrij bewegen bijvoorbeeld. ,,Dat helpt je enorm om de configuraties van je productieproces te veranderen als dat nodig is.’’ Een robotarm die zelf herkent wat hij wel en niet moet pakken, is nog zo’n innovatie die een blijvertje is. ,,Ook dat geeft je meer vrijheid. Zo’n robot vraagt veel minder conditionering van zijn omgeving dan traditionele robotsystemen.’’

Autonome systemen

Autonome systemen zijn het vooral. Dat zie je eigenlijk overal terug. De technologie is steeds beter in staat beslissingen te nemen op basis van steeds meer data die ter beschikking is. Of het nou robothonden, voertuigen, trays of ontwerpmodules zijn: ze zijn allemaal steeds beter bij hun verstand.

Cazemier kijkt graag rond op de beurs om er te leren van de stand van de techniek. ,,Natuurlijk, ik wil op de hoogte blijven, zodat ik zo goed mogelijk mijn klanten kan helpen en fabrieken kan ontwerpen. Wat we dit jaar zien, is hier en daar indrukwekkend. Sinds de laatste Hannover Messe, in 2019, zijn veel innovaties van toen verder doorontwikkeld en marktrijp gemaakt. Of er echte doorbraken bijzitten, dat moet de tijd leren.’’

Daarmee bedoelt de adviseur, die ook is verbonden aan de Smart Industry Hub, dat nog moet uitkristalliseren welke innovaties het ook echt gaan maken. ,,Je kunt het vergelijken met de ontwikkeling van videobanden destijds. Video2000, Betamax en VHS streden om wat de standaard zou worden. VHS kwam als winnaar uit de strijd, terwijl dat technisch misschien niet eens de beste oplossing was. Zo gaat het ook met technologie. Uitdagingen in de smart industry worden op verschillende manieren aangevlogen, deze markt is nog relatief nieuw en onvolwassen. Welke oplossingen en standaarden straks leidend worden, kun je nu nog niet zeggen.’’

 

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen