Fieldlabs Noord NederlandSmart Industry Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven en kennisinstellingen Smart Industry-oplossingen kunnen ontwikkelen, testen en implementeren. Dit versterkt de verbinding met onderzoek, onderwijs en beleid. Samenwerken in fieldlabs vergroot de snelheid van het toepassen van Smart Industry oplossingen in de industrie.

In Noord Nederland zijn er drie officiële Fieldlabs: InnovatieCluster Drachten, Technologies Added en 5Groningen.

Innovatie Cluster Drachten

Innovatiecluster Drachten is een internationaal werkend ecosysteem van samenwerkende High Tech bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland. zij lopen voorop met innovaties en zijn concurrerend op wereldmarkt niveau. Onze bedrijven werken samen aan de oplossingen voor de grote uitdagingen van de toekomst. Wij noemen dit de Big 5 van de High Tech: robotics, 3D metal printing, remote sensoring en big data, visual intelligence en all reneweble propulsion.

Meer informatie

Technologies Added

 


Technologies Added in Emmen is de eerste Smart Factory van Nederland en ver daarbuiten, waar gelijkgezinde bedrijven onder één dak produceren. Het werkt als een eigen fabriek, maar het is georganiseerd als een shared facility. Dit wordt mogelijk gemaakt door een uniek, flexibel assemblageconcept. “Made by You, powered by Technologies Added.”

Meer informatie

5Groningen

 


De 5G proeftuin in Noord-Groningen is het fieldlab voor 5G, de nieuwste generatie mobiel internet. 5G heeft veel potentie in termen van snelheid, verzenden van grote hoeveelheden data, betrouwbaarheid, aantal verbonden apparaten (internet-of-things) en batterijduur. 5G is nog volop in ontwikkeling en telecombedrijven werken hard aan nieuwe antennes en sensoren.

Meer informatie

Binder3D

Binder3D is een fysieke experimenteer omgeving. Hier doet het MKB op een laagdrempelige wijze kennis en ervaring op met 3D printen, zonder dat direct in de technologie geïnvesteerd hoeft te worden. Hierdoor worden de drempels tot het ontdekken van 3D printen verlaagd en bereiden de deelnemende partijen zich voor op de productie- en ontwerpmethodieken van morgen.

Meer informatie

RoSF

Region of Smart Factories – En nog een WordPress siteRegion of Smart Factories (RoSF) is één van de fieldlabs van het eerste uur in Nederland en de voorloper van de Noordelijke Smart Industry Hub. De eerste fase van RoSF is begin 2021 afgesloten met een conferentie. Daarna is RoSF verder gegaan als bedrijven-denktank waarin de contouren worden verkend voor de “Industry 5.0” waarin Smart Industry, circulariteit en de groene chemie bij elkaar komen.

Meer informatie